Mobirise

Видео наръчник:
Семейни рецепти за малки и големи вълшебници 
Да ти е сладък хлябът! 

Традиционни български милинки

Продукти:


  • 1 кг. брашно
  • 450 мл. прясно мляко
  • 5 яйца
  • 40 гр. мая
  • 50 гр. захар
  • 50 мл. олио


За заливка:

  • 190 гр. масло
  • 200 гр. сирене
  • 25 гр. сол
  • 70 гр. брашно


Начин на приготвяне:

Замесва се тесто от брашното, размитата в прясното мляко с температура 25-30 гр. мая и солта. Оставя се да втасва около 60 мин.

Оформят се малки топчета, нареждат се в тава, намазана с мазнина и се оставят да втасват още 30 мин. Заливат се с приготвената заливка и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 мин.


Традиционна домашна българска вита баница 

Продукти 

  • 900гр. брашно
  • 10 гр. захар
  • 5 гр. сол
  • 250 мл. прясно мляко
  • 250 гр. сирене
  • 30 гр. мая  
  • 4 яйца
  • 80 гр. масло


Начин на приготвяне: 

                

Замесва се тесто от брашното, солта, млякото, маята, захарта и едно яйце. Тестото се разделя на 6 топки, поръсват се с брашно и се оставят да втасат. След това се ръси с брашно и се точи кора, докато се оформят шестте кори. Корите се мажат с масло и се поръсват със сирене и яйца. Всички кори с помощта на кърпа се завиват на руло. Нареждат се в намаслена тава. Намазва се с масло отгоре баницата и се пече в умерена фурна, предварително затоплена. Изпечената баница се напръсква с вода и се завива с кърпа.



Традиционни български мини банички със сирене и спанак

Продукти:


1. За корите:

  • 400 гр. брашно
  • 12 гр. олио
  • 12 гр. оцет
  • 10 гр. сол


1. За пълнеж:

  • 250г спанак
  • 100г сирене
  • 50г кисело мляко
  • 1 яйце


За намазване и слепване:

  • 20 гр. растително масло
  • 35 гр. краве масло
  • 40 гр. брашно


За поръсване:

  • 50г краве масло


Начин на приготвяне:

Тестото се замесва при температура 19-20 градуса , като брашното предварително се пресява, разполага се във вид на кладенче. Готварската сол и киселината се поставят в средата на кладенчето, прибавя се вода и с помощта на шпатула се замесва тесто.

Замесеното тесто отлежава 15 мин. при температура 20 градуса, след това се разделя на топки и се разточва на тънки кори.

Спанакът се измива, почиства и нарязва. Задушава се и към него се добавят сиренето, яйцето и киселото мляко.

Навитите банички се пекат при 200-220 градуса.



Традиционна българска празнична погача

Продукти:

  • 1,5 кг. брашно
  • 300 гр. кисело мляко
  • 200 мл. вода
  • 3 яйца /1 жълтък за намазване/
  • 20 гр. сол
  • 20 гр. захар
  • 40 гр. олио
  • 40 гр. мая
  • 50 гр. масло
  • 300 гр. сирене
  • 30 гр. поръски


Начин на приготвяне:

Замесва се тесто от брашното, киселото мляко и водата, 2 яйца +1 белтък, сол, захар, олио и размитата в хладка вода мая. Оставя се да втаса за около 30 мин., след което се размесва и се формува в намаслена тава за печене, маже се с масло и в отделните елементи се поставя натрошено сирене. Втасва около 40 мин. и се маже с разбитият жълтък. Пече се при температура 200-220 градуса.



Традиционни български еклери

Продукти:

  • 75 гр. брашно
  • 75 мл. вода
  • 30 гр. масло
  • 2 яйца
  • сол


Начин на приготвяне:

Водата, мазнината и солта се загряват до кипене. Брашното се прибавя бързо и наведнъж. Намалява се котлона и сместа се бърка 5-10 мин. с дървена шпатула, докато се превърне в еднородна тестена топка, отделяща се от стените на съда. Запарената смес се охлажда до температура 50-60 градуса.

Прибавят се едно по едно при непрекъснато разбъркване яйцата. Всяко следващо се прибавя, когато сместа напълно е поела предишното.

Тестото се дресира с накъдрен шприц под формата на малки сфери. Изпичат се при температура 200-220 градуса. След изстиване се пълнят с тънък шприц с крем и шоколадов мус в образувалата се въздушна камера.


Традиционен български тиквеник

Продукти:

  • 750 гр. брашно
  • 2 яйца
  • 15 гр. мая
  • 15 гр. сол
  • 8 гр. захар
  • 220 мл. вода
  • 70 гр. слънчогледово масло
  • 70 гр. краве масло


Пълнеж:

  • 750 гр. тиква
  • 70 гр. захар
  • 40 гр. орехови ядки
  • 2 гр. канела


Начин на приготвяне:

Замесва се тесто с мая, което се оставя да втасва. Разточват се кори и след като поизсъхнат, върху всяка се ръси от мазнината и пълнежа, приготвен от настърганата тиква, захарта, ореховите ядки и канелата. Навива се на руло и се поставя в тава във вид на охлюв. Поръсва се с мазнината и се пече във фурната.



Традиционни български козуначени кифли с мармалад

Продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 90 гр. олио
  • 160 гр. прясно мляко
  • 2 яйца
  • 90 гр. захар
  • 20 гр. мая
  • 6 гр. сол


Пълнеж

  • 180 гр. мармалад


За намазване и посипване:

  • 1 яйце
  • 20 гр. захар

Начин на приготвяне:

Приготвя се тесто с мая, което се поставя в съд и се оставя да съзрява около 2 часа. По време на втасването се премесва един път. Съзрялото тесто се разделя на 10 топки, които се намазват с мазнина.

С дървен валяк всяка топка се разточва, за да придобие елипсовидна форма.

Намазва се с мармалад, горният край леко се разтегля до получаване на триъгълник, навива се на руло и се оформя във вид на кифла.

Кифлите се слагат в тава, предварително намазана с мазнина и се оставят повторно да втасват. Намазват се с разбитите яйца и се поръсват със захар и се пекат при температура 180-200 градуса.

Филмите са заснети с любезното съдействие на Професионална гимназия "Велизар Пеев"- гр. Своге 

Преподаватели:


Директор: Станчо Атанасов


Зам.-директор учебна дейност: Анита Ангелова


Зам.-директор учебно-производствена дейност: инж. Росица Стайкова


Зам.-директор административно-стопанска дейност: Катя Петрова


Педагогически съветник: Марина Пешева


Учители по специалностите ПОЗХР и Кетъринг:


Искра Кирова


Даниела Гочева


Димитрина Ценкова


В изпълнение на рецептите участваха учениците:


Виктория Здравкова Игнатова – 12“д“ клас и Валерия Валентинова Върбанова - 12“д“ клас – еклери и тиквеник


Цветелина Велиславова Иванова – 12“д“ клас и Александра Атанасова Димитрова - 12“д“ клас – декорации


Габриела Божидарова Кирова – 11“в“ и Габриела Валентинова Николова – 12“д“ – козуначени кифлички


Валерия Ивова Младенова – 12“д“ клас и Александра Георгиева

Христова - 12“д“ клас – банички със сирене и спанак; домашна баница


Александър Христов Янев – 10“г“ клас – празнична погача


Валентин Ивов Войков – 10“г“ клас – милинки


Симона Розова Йорданова – 11“в“ клас – помощник


Инициативата е осъществена с финансовата подкрепа на :

Използвани са продукти предоставени от :

Да ти е сладък хлябът !

Рецептите BG\EN в PDF

СПОДЕЛЕТЕ ТЕЗИ РЕЦЕПТИ