Продукти:
- 1 кг. брашно
- 450 мл. прясно мляко
- 5 яйца
- 40 гр. мая
- 50 гр. захар
- 50 мл. олио
За заливка:
- 190 гр. масло
- 200 гр. сирене
- 25 гр. сол
- 70 гр. брашно
Начин на приготвяне:
Замесва се тесто от брашното, размитата в прясното мляко с температура 25-30 гр. мая и солта. Оставя се да втасва около 60 мин.
Оформят се малки топчета, нареждат се в тава, намазана с мазнина и се оставят да втасват още 30 мин. Заливат се с приготвената заливка и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 мин.
Продукти
- 900гр. брашно
- 10 гр. захар
- 5 гр. сол
- 250 мл. прясно мляко
- 250 гр. сирене
- 30 гр. мая
- 4 яйца
- 80 гр. масло
Начин на приготвяне:
Замесва се тесто от брашното, солта, млякото, маята, захарта и едно яйце. Тестото се разделя на 6 топки, поръсват се с брашно и се оставят да втасат. След това се ръси с брашно и се точи кора, докато се оформят шестте кори. Корите се мажат с масло и се поръсват със сирене и яйца. Всички кори с помощта на кърпа се завиват на руло. Нареждат се в намаслена тава. Намазва се с масло отгоре баницата и се пече в умерена фурна, предварително затоплена. Изпечената баница се напръсква с вода и се завива с кърпа.
Продукти:
1. За корите:
- 400 гр. брашно
- 12 гр. олио
- 12 гр. оцет
- 10 гр. сол
1. За пълнеж:
- 250г спанак
- 100г сирене
- 50г кисело мляко
- 1 яйце
За намазване и слепване:
- 20 гр. растително масло
- 35 гр. краве масло
- 40 гр. брашно
За поръсване:
- 50г краве масло
Начин на приготвяне:
Тестото се замесва при температура 19-20 градуса , като брашното предварително се пресява, разполага се във вид на кладенче. Готварската сол и киселината се поставят в средата на кладенчето, прибавя се вода и с помощта на шпатула се замесва тесто.
Замесеното тесто отлежава 15 мин. при температура 20 градуса, след това се разделя на топки и се разточва на тънки кори.
Спанакът се измива, почиства и нарязва. Задушава се и към него се добавят сиренето, яйцето и киселото мляко.
Навитите банички се пекат при 200-220 градуса.
Продукти:
- 1,5 кг. брашно
- 300 гр. кисело мляко
- 200 мл. вода
- 3 яйца /1 жълтък за намазване/
- 20 гр. сол
- 20 гр. захар
- 40 гр. олио
- 40 гр. мая
- 50 гр. масло
- 300 гр. сирене
- 30 гр. поръски
Начин на приготвяне:
Замесва се тесто от брашното, киселото мляко и водата, 2 яйца +1 белтък, сол, захар, олио и размитата в хладка вода мая. Оставя се да втаса за около 30 мин., след което се размесва и се формува в намаслена тава за печене, маже се с масло и в отделните елементи се поставя натрошено сирене. Втасва около 40 мин. и се маже с разбитият жълтък. Пече се при температура 200-220 градуса.
Продукти:
- 75 гр. брашно
- 75 мл. вода
- 30 гр. масло
- 2 яйца
- сол
Начин на приготвяне:
Водата, мазнината и солта се загряват до кипене. Брашното се прибавя бързо и наведнъж. Намалява се котлона и сместа се бърка 5-10 мин. с дървена шпатула, докато се превърне в еднородна тестена топка, отделяща се от стените на съда. Запарената смес се охлажда до температура 50-60 градуса.
Прибавят се едно по едно при непрекъснато разбъркване яйцата. Всяко следващо се прибавя, когато сместа напълно е поела предишното.
Тестото се дресира с накъдрен шприц под формата на малки сфери. Изпичат се при температура 200-220 градуса. След изстиване се пълнят с тънък шприц с крем и шоколадов мус в образувалата се въздушна камера.
Продукти:
- 750 гр. брашно
- 2 яйца
- 15 гр. мая
- 15 гр. сол
- 8 гр. захар
- 220 мл. вода
- 70 гр. слънчогледово масло
- 70 гр. краве масло
Пълнеж:
- 750 гр. тиква
- 70 гр. захар
- 40 гр. орехови ядки
- 2 гр. канела
Начин на приготвяне:
Замесва се тесто с мая, което се оставя да втасва. Разточват се кори и след като поизсъхнат, върху всяка се ръси от мазнината и пълнежа, приготвен от настърганата тиква, захарта, ореховите ядки и канелата. Навива се на руло и се поставя в тава във вид на охлюв. Поръсва се с мазнината и се пече във фурната.
Продукти:
- 500 гр. брашно
- 90 гр. олио
- 160 гр. прясно мляко
- 2 яйца
- 90 гр. захар
- 20 гр. мая
- 6 гр. сол
Пълнеж
- 180 гр. мармалад
За намазване и посипване:
- 1 яйце
- 20 гр. захар
Начин на приготвяне:
Приготвя се тесто с мая, което се поставя в съд и се оставя да съзрява около 2 часа. По време на втасването се премесва един път. Съзрялото тесто се разделя на 10 топки, които се намазват с мазнина.
С дървен валяк всяка топка се разточва, за да придобие елипсовидна форма.
Намазва се с мармалад, горният край леко се разтегля до получаване на триъгълник, навива се на руло и се оформя във вид на кифла.
Кифлите се слагат в тава, предварително намазана с мазнина и се оставят повторно да втасват. Намазват се с разбитите яйца и се поръсват със захар и се пекат при температура 180-200 градуса.
Преподаватели:
Директор: Станчо Атанасов
Зам.-директор учебна дейност: Анита Ангелова
Зам.-директор учебно-производствена дейност: инж. Росица Стайкова
Зам.-директор административно-стопанска дейност: Катя Петрова
Педагогически съветник: Марина Пешева
Учители по специалностите ПОЗХР и Кетъринг:
Искра Кирова
Даниела Гочева
Димитрина Ценкова
В изпълнение на рецептите участваха учениците:
Виктория Здравкова Игнатова – 12“д“ клас и Валерия Валентинова Върбанова - 12“д“ клас – еклери и тиквеник
Цветелина Велиславова Иванова – 12“д“ клас и Александра Атанасова Димитрова - 12“д“ клас – декорации
Габриела Божидарова Кирова – 11“в“ и Габриела Валентинова Николова – 12“д“ – козуначени кифлички
Валерия Ивова Младенова – 12“д“ клас и Александра Георгиева
Христова - 12“д“ клас – банички със сирене и спанак; домашна баница
Александър Христов Янев – 10“г“ клас – празнична погача
Валентин Ивов Войков – 10“г“ клас – милинки
Симона Розова Йорданова – 11“в“ клас – помощник
СПОДЕЛЕТЕ ТЕЗИ РЕЦЕПТИ